free web hosting | website hosting | Business Web Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Albanian Proverbs

Albanian Proverbs and Sayings

Fatherland/Atdheu

Valor/Trimeria

-Balta -- m'e embel se mjalta.  Vlore
-Bij
vndi -- pik ergjendi.  Berat
-do hi n vatrn e ti.  Jug
-Dheu yt te ngreh.  Drenice-Kosove
-Ma mire me luejte nga mendja, se nga shpia. 
Guci
-Mbroje atdhene si shqipja folene. 
Shkoder
-Shqiponja fluturon ne qiell, po folene e ben
ne toke. 
Laberi
-Bese e shqiptarit -- si purteke arit.  Jug
-Tosk e geg -- pem nga nje degGjirokaster
-Shqiptari shqiptarit nuk ka c'i mburret
p
r trimeri.  Skrapar

-Ai qe ska zemer, ska as thember.  Jug
-A rrohet me zemer te lepurit? 
Jug
-Asht kollaj me ia pre bishtin ujkut te
vrame. 
Shkoder
-Burri o te fal, o te var.  Gjirokaster
-Burri te mbyt, a te fal; I ligu as te mbyt,
as te fal. 
Shkoder
-Dyfeku pa fisheke tremb dy veta. (ate qe po afroet the ate qe po mban rroje) 
Vlore
-Dyfek qe te vrase vete nuk ka.  Myzeqe
-Dhelpres me dhelperi, ujkut me trimeri.  Jug
-Frikacakun e rrahin e ai thote: "Qello dhe nje here, pa te shoc!".  Vlore
-Kurajua te nxjerr faqebardhe.  Vlore

Freedom/Liria

Faith/Besa

-Ai qe nderton me djerse, mbron me gjak.  Jug
-Cdo njeri eshte mbret ne shtepine e tij. 
Jug
-Fikut ulet i hyp kushdo.  Kruje
-I buti -- i humti.  Jug
-Liria i ka rrenjet ne gjak. 
Jug
-Liria vjen kur s'I druhesh vdekjes. 
Berat
-Ma mire me kone ni dite e sokol, se njiqind vjet e orl.  Veri
-Mos u fshi si miza nen bishtin e kalit.  Korce
-Me mire te vdesesh me kembe, sesa te jetosh me gjunje.  Berat
-Nuk rron peshki pa uje.  Kosove
-Sekush fisheket I man per vete.  Fier
-Sigjithcili ne punen e tij eshte zot. 
Jug

-Besa asht ma e forte se vdekja.  Kruje
-Amanetin nuk e tret dheri.
Skrapar
-Fjala -- si njala.  Veri
-Ku eshe shpresa, atje eshte
edhe besa. 
Gjirokaster
-Ma zor a m'u ru pej mikit, se pej anmikit. 
Kosove
-Po nuk e pate te ligen brenda, s'te vjen
nga jashte. 
Vlore
-Muri luan, besa s'luan.  Jug
-Thika t ve posht, s'te ther; mynafiku
t
grin.  Devoll
-Si t kesh bes, nuk je fukara.  Lure/Dibr
-Piviti rrezon qyteteze. Jug
-Nga del fjala, del the shpirti. Jug

Sincerity/Sinqeriteti

The Young and the Old/Rinia dhe Pleqeria

-Dielli, edhe kur ka re, ndrit.  Gjirokaster
-C'ma ka zemra, ma qit vena. 
Shkoder
-Difton fmija, c'ka shtepia.  Veri
-Duhet ndarre kashta nga kokrrat.  Vlore
-Duket zogu qe ne ve.
Jug
-Dhia I ka vitet ne brire. 
Laberi
-E verteta rri si vaji mbi uje.  Veri
-Guha e huj te lidh ne kuj.  Kosove
-Gjarperi ecen dhe fshin gjurmet me bisht.  Korce
-Jo prapa gishtit.  Gjirokaster
-Kur s'e arrin macja mishte, I qelbet.  Jug
-Kush di me lavdue, din edhe me cpife.  Kruje

-Akoma vazhdon te qethesh me shelege?.  Vlore
-Doli trendafili, mbeten manushaqer.
Jug
-Fjala e plakut, e pushka e djalit.  Kruje
-Kali plak te len barren ne rruge.  Veri
-Kercejne kecerrit, kercen edhe cjapi. 
Jug
-I riu I ka mende si fruri. 
Kruje
-I riu ka fuqi, plaku mencuri.  Jug
-Kollomioqi me I ri qet buken mete amel.  Shkoder
-Plehu I vjeter eshte me I ndezur.  Korce
-Pleqeria vjen me shoke. 
Jug
-Zemer kam, po kembe skam. 
Jug
-Syri mjegulluar, mosha e shkuar.
Gjirokaster

| home | disclaimer | contact us | history chat | light a candle | history forum