free web hosting | website hosting | Business WebSite Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
http://historyofalbania.00server.com

Albania experienced rule under the communist dictatorship of Enver Hoxha for over 40 years during the second half of the 20th century.  The impact of these times has not been small and the pain continues to be felt today.  We have placed a few poems that portray the real horror and misery that was created by these times.  The men who wrote them are the heroes of these times and represent the strength of the Albanian People.

The Cries for Freedom

DY HAPA LARG

By: Jorgo Bllaci

BORXHET E MIA

By: Xhevahir Spahiu

Dy hapa larg e vite per t'arritur
Atje ku per cdo cast na vete malli,
Atje ku bujarisht fal jeten diell' i ndritur,
Atje ku po na qajne per se gjalli.

Dy hapa larg, dy hapa larg, matane
Pas mureve te lagesht e te erret,
Po na vajton liria, qe prej saj na ndane
Sepse me fort e deshem nga te tjeret!

Do te vdes,
Do te vdes i mbytur ne borxhe,
S'eshte asgje mbytja ne lume a ne dhomat e gazit.
I kam borxhe nenes qe s'ia ngrita varrin,
I kam borxhe lisit qe s'ia hodha pjergullen,
I kam borxhe dashurise qe ia vodha te djelen,
I kam borxhe krimit qe s'i vura emer.
Do te vdes,
Dot te vdes i mbytur ne borxhe.
I kam borxhe fjales qe s'e pashe ne enderr.
I kam borxhe korbitqe s'ia zbardha pendet,
I kam borxhe vitit '13 qe s'ia mbytha plaget,
I kam borxhe ardhmerise qe ia lashe tek pragu
Terrin e nje kohe te larget
Do te vdes,
Dot te vdes i mbytur ne borxhe.
U kam borxhe te gjalleve,
U kam borxh te vdekurve;
Gurin e varrit e shes
Te laj borxhet.

Dhe ve piken ketu.

Tani mund te flisni
Per borxhet qe me kini ju.

| home | disclaimer | contact us | history chat | light a candle | history forum